Centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca este decimat de cladiri kitsch, blindate cu termopane. O serie de monumente istorice au disparut pur si simplu pentru a face loc unor sedii de firme ori biserici care nu au nici in clin nici in maneca cu istoria orasului sau cu specificul arhitectural al zonei.
Cele mai multe dintre acestea sunt rezultatul derogarilor oferite cu generozitate de administratia locala.
Cel putin in teorie, legislatia referitoare la constructiile din centrul vechi al municipiului este destul de restrictiva. Insa, deciziile finale apartin unor arhitecti care au prieteni sau rude ce alcatuiesc proiectele de constructie.
Astfel, oamenii care ar trebui sa aiba grija de respectarea normelor de urbanism sunt cei care gasesc diferite portite legale pentru aprobarea proiectelor monstruozitatilor arhitecturale.
Mai mult decat atat, fiecare gaseste cate o scuza plauzibila pentru constructiile implantate in situl arhitectural din vechea cetate a orasului. Rezultatul este oripilarea turistilor care, in loc de farmecul locurilor, gasesc cladiri impersonale.
Unul dintre cele mai dureroase exemple este cel la Bastionului Croitorilor. Acesta era odinioara un turn de veghe si de aparare a municipiului, ridicat de breasla croitorilor. In deceniul trecut, in cladire a functionat o sectie de muzeului de istorie.
Acum, insa, cladirea medievala, situata pe strada Avram Iancu, a devenit salas pentru oamenii fara adapost, ce aprind in interiorul imobilului diferite resturi. Doar printr-o minune Bastionul Croitorilor nu a fost inca incendiat.
Pe aceeasi strada, la cateva sute de metri inspre centrul orasului, un alt monument, Casa Calaului, a avut parte de o soarta mult mai rea. Despre cladire se spune ca ar fi