Procurorii anticoruptie ieseni au confirmat oficial inceperea urmaririi penale fata de omul de afaceri Danut Prisecariu, precum si cercetarea altor sapte angajati ai firmelor sale, acuzati de restituiri ilegale de TVA, contabilitate cvadrupla si folosireacreditelor bancare in alte scopuri decat cele declarate.
Procurorii Serviciului Teritorial al PNA Iasi au inceput urmarirea penala asupra unuia dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judet, Danut Prisecariu, in urma unor sesizari potrivit carora prin firmele acestuia "se desfasoara o serie de activitati comerciale ilicite".
Investigatiile magistratilor in dosarul 28/P/2005, demarate in urma sesizarii inregistrate la data de 25 februarie, vizeaza mai multe rambursari ilegale de TVA, obtinerea unor credite in alt scop decat cele pentru care au fost contractate si transferul unor profituri catre alte firme in scopul eschivarii de la plata taxelor catre stat.
Ulterior, in baza adresei remise procurorilor la data de 19 august de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Danut Prisecariu este suspectat si de spalare de bani. Considerand ca datele pe care le-au strans din luna februarie pana in prezent denota un grad limpede de certitudine asupra infractiunilor savarsite, anchetatorii au decis inceperea urmaririi penale fata de Prisecariu si audierea acestuia, precum si a celor sapte asociati sau directori ai unora dintre firmele controlate de omul de afaceri. Prejudiciul estimat de procurori in cazul afaceristului se ridica la 59 de miliarde de lei.
59 de miliarde
Initial (pana la data remiterii adresei ONPCSB), urmarirea penala a fost derulata "in rem", adica cercetarea faptelor, nu a persoanei. Dintre cele 59 miliarde lei la cat a fost calculat prejudiciul, 40 de miliarde ar reprezenta o suma folosita in achizitionarea de actiuni. Re