Fata de 2004, cand bugetul de stat a trebuit sa deconteze stricaciuni provocate de ploi in valoare de numai circa 4 milioane de euro, in acest an nota de plata pentru inundatii a depasit deja 150 milioane de euro si cifra creste vertiginos de la o zi la alta, pe masura umflarii raurilor din toate regiunile tarii.
Factura pe care statul o are de decontat este, asadar, una preliminara, pagubele avand o marime fara precedent. Ea a fost obtinuta insumand fondurile alocate in baza actelor normative deja emise de Guvern (nu mai putin de 27 de hotarari) pentru ajutorarea sinistratilor, reconstructia caselor acestora, pentru despagubirile agricole, precum si pentru repararea infrastructurii.
Nu au fost luate in considerare proiectele de acte normative care au primit girul ministrilor in sedintele Executivului, dar nu au dobandit putere de lege, nefiind publicate in Monitorul Oficial.
Refacerea infrastructurii, extrem de costisitoare
Pana in ultima decada a lunii august, Guvernul a alocat aproximativ 94,42 milioane de euro (peste 3.300 miliarde lei) pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii. La aceasta suma se adauga imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 8,8 milioane de euro, cu contributia aferenta a partii romane, de inca 1,85 milioane de euro.
Cu toate aceste fonduri, in valoare totala de 105,07 milioane euro, ar urma sa se refaca sistemele de transport si de comunicatii, precum si amenajarile impotriva inundatiilor din bazinele hidrografice ale raurilor din vestul tarii.
Casele au inghitit 26,42 milioane de euro
Refacerea caselor sinistratilor din Banat are alocat un buget de 725 miliarde lei. La aceasta suma se adauga inca 200 de miliarde lei pentru refacerea gospodariilor din alte zone ale tarii. In total, pentru case Guvernul a a