Schröder si Merkel se vor infrunta la 18 septembrie, pe urne. Lupta electorala va fi stransa, pentru ca Schröder da semne ca ar putea reduce avantajul liderului crestin-democratilor, printr-un discurs de stanga.
E oficial. Germanii sunt asteptati la 18 septembrie la urne, pentru o runda de alegeri legislative anticipate. Curtea Constitutionala germana a dat unda verde ieri anticipatelor. Presedintele german, Horst Kohler, a dizolvat Camera inferioara a Parlamentului (Bundestagul), in vederea organizarii anticipatelor la 18 septembrie.
MILIOANE DE SOMERI. Anticipatele vin intr-un moment greu pentru Germania, confruntata de ceva timp cu o rata a somajului ingrijoratoare. Pesedintele Kohler a recunoscut ca Germania se afla intr-o "situatie critica fara precedent", din cauza celor 4,7 milioane de cetateni someri.
Kohler a subliniat ca este de acord cu "analiza" cancelarului Gerhard Schröder, care a dorit dizolvarea Bundestagului pentru ca partidul sau sa obtina "o noua legitimitate" din partea cetatenilor, evident nemultumiti de directia in care se indreapta tara.
Increderea lui Schröder in simpatia populara s-ar putea dovedi gresita, avand in vedere ca, potrivit celor mai recente sondaje, germanii nu mai sustin decat in numar redus Partidul Social-Democrat (SPD).
Gerhard Schröder a atins cel mai scazut nivel al simpatiei populare si se confrunta cu o serie de nemultumiri in sanul propriului partid, mai ales dupa infrangerea suferita in alegerile regionale din Rhenania de Nord-Westphalia.
El este creditat doar cu 27% din intentiile de vot, in vreme ce principala sa rivala, Angela Merkel, candidata din partea Uniunilor Crestin-Democrate CDU/CSU, ar putea obtine aproximativ 42% din voturi, iar liberalii, aliatii sai, ar putea strange 7%. Liderul crestin-democratilor are astfel sansa sa devina, la 51 de