In fiecare an, la inceputul lunii septembrie, la Mangalia, tinerii actori isi dau intalnire intr-un concurs care a ajuns deja la cea de-a VIII-a editie. Este vorba despre Gala Tanarului Actor "Hop". Sustinuta de Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Mangalia si TVR Cultural, "gala isi propune sa promoveze, sa protejeze, sa sustina generatia tanara", dupa cum a afirmat Aura Corbeanu.
Exista un lucru care s-a semnalat si anul trecut si de care se pare ca nu se tine seama. Actorii nu inteleg ca la aceasta gala nu pot veni cu exercitii lucrate la scoala. Au nevoie de curaj; au nevoie de o viziune, de o abordare ceva mai spectaculoase a noului, de o anumita idee de avangarda.
Aceasta idee a fost semnalata si de directorul galei, regizorul Cornel Todea: "Este o sansa oferita unei generatii, generatie care, din pacate, nu intelege semnificatia acestei gale. Sansa nu este suficient de exploatata de lumea tanara, actorii neavand curajul unei asemenea intalniri. Curajul este o calitate fundamentala a unui tanar.
Numai ca exista si curajul de a nu face, de a nu te angaja; este si asta o forma de curaj. Dar iata ca anul acesta a existat un numar suficient de mare de curajosi. Din pacate, ei nu-si pun toata fiinta in gasirea unei solutii teatrale, si vin cu texte lucrate in scoala. ?Hop? este un teritoriu al provocarii si ne dorim sa existe mai multe propuneri, sa existe anumite trasnai.
Imi doresc o lume mai patimasa, mai nazdravana. Mangalia se doreste un teritoriu al avangardei, avangarda este un fel de sfidare trecatoare a unei mode, dar nu la asta ma refer. Ar fi fost bine ca fiecare sa-si fi creat un program personal, dar iata ca exista putine surprize din aceasta perspectiva a regalului".
Oare sa nu fie tanarul actor mai patimas din frica de a nu gresi? Ar fi si asta un raspuns. Dar trebuie sa-ti asumi si aces