Se duc lupte intestine pentru ca taxa pe valoarea adaugata sa nu se majoreze cu 3 procente, asa cum a anuntat de-acum fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu. Noul ministru, tot liberal, dar mai bancher si mai business-man, Sebastian Vladescu, spune, intr-un fel, stop joc. Majorarea TVA nu mai pare a fi singura dintre solutiile aplicabile, pentru diminuarea deficitelor create de introducerea cotei unice de impozitare.
Chiar si PNL-ul, in intregul sau, face, acum, ce n-a facut tot mandatul lui Ionut Popescu - da un comunicat bine ticluit, in care anunta ca majorarea TVA nu este dorinta liberalilor si, oricum, nu este o masura batura in cuie, cum parea nu mai departe de saptamana trecuta.
Deh!, politica asta, ar spune unii. Deh!, economia asta, as spune eu, cu gandul la declaratia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cel care avertizeaza, in surdina - cum ii e firea - ca daca musai creste TVA, adio inflatie de 5% pentru anul viitor si sa zicem merci de un 6,5% caznit.
Tot guvernatorul este cel care spune ca obiectivul oficial al Bancii Nationale este mentinerea stabilitatii preturilor si a pietei financiare, orice alta preocupare fata de cursul de schimb al leului sau multimea banilor in circulatie fiind chestiuni secundare. Declaratia coincide cu lansarea primului "Raport asupra inflatiei", care nu este altceva decat o componenta informativa a programului de "tintire a inflatiei", pe care-l adopta BNR.
Insumand toate aceste fapte, aparent marunte, si adaugand hiperactivitatea politica din aceasta vara, tragand linie si adunand, parca ne vine sa credem ca ceea ce spune presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca Mugur Isarescu este cel care conduce tara e o realitate, si nu o platitudine.
Sa luam puterile si oamenii in stat pe rand. Presedintele e preocupat de alegeri anticipate, de umilirea premierului, de cresterea PD-ului, pan