Locotenent-colonelul canadian Joe Boyle, fost cautator de aur(Foto: )
De cand e lumea lume, tainele de iatac sau de elegant alcov au exercitat o forta de atractie fara seaman.
Cum de s-au intalnit eroii, ce anume a stat in calea istoriei de amor a acestora, pe cine au avut de infruntat si de ce sfarsitul fericit nu si-a facut nicicand aparitia, sunt tot atatea intrebari la care marele public asteapta un raspuns cat mai detaliat, cat mai nuantat.
Piatra funerara din Carpati
Legendarul Joe Boyle, supranumit si "Regele din Klondike", a fost condus pe ultimul sau drum in asezarea britanica Hampton Hill. La capatul mormantului, a fost asezata o cruce din piatra veche, daltuita in stil arhaic, adusa din zona Branului.
Pe coltul din dreapta jos al pietrei, a fost incrustata o singura litera: "M". Era semnul Reginei Maria, cea care avea sa-si plece indurerata fruntea in fata acelui lacas de veci cateva saptamani mai tarziu.
In ziua inmormantarii, la 14 aprilie 1923, un emisar al Majestatii Sale depusese, la capataiul defunctului, trei superbi crini.
La distanta de 60 de ani, la 29 iunie 1983, sicriul cu ramasitele pamantesti ale primului reprezentant oficial al Canadei la Bucuresti a fost stramutat in patria natala, la Woodstock - asezare aflata la sud de Toronto -, laolalta cu crucea din Carpati, inchinata, dupa cum glasuieste inscriptia, "Regelui din Klondike/Yukon" si "Salvatorului Romaniei".
"Iubirea vietii sale"
Joe Boyle si-a legat viata de Romania vreme de numai sase ani, incepand din primavara lui 1917 si pana la incetarea sa prematura din viata, petrecuta, in 1923, intr-o cabana din Anglia, in urma unui atac de cord.
Personalitate fascinanta si, totodata, m