Petrom a fost cel mai lichid emitent la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar a inchis pe scadere, desi a raportat rezultate financiare pozitive. Compania a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,612 miliarde lei (1,25 miliarde euro), si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 601 milioane lei (164 milioane euro).
Zvonul existent in piata potrivit caruia un fond de investitii strain, care detine pachete semnificative la Petrom, vinde actiuni ar explica faptul ca pretul nu a urcat, desi compania petroliera a raportat rezultate financiare bune pentru primul semestru, anticipate de investitori, a explicat un broker. El a apreciat ca titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare sunt ieftine, avand potential de crestere, spre deosebire de banci, care sunt supraevaluate.
"Pe termen scurt, nu va fi o evolutie spectaculoasa la Bursa, nici in sens pozitiv, nici negativ. Nu se poate vorbi de un trend. Piata isi cauta echilibrul. Este normal dupa cresterile consistente, urmate de perioada de corectie", a mai spus Ceuca. La BVB au fost transferate 19,8 milioane de actiuni Petrom, din care 9,7 milioane au facut obiectul unor tranzactii speciale, care au insumat 4,3 milioane de lei. Rulajul raportat a trecut usor de jumatatea valorii inregistrate marti. Compania a inchis la pretul de 44,5 bani pe actiune, in coborare cu 1,1%, anuland aprecierea de 1,4% din sedinta de marti. "Rezultatele raportate de Petrom nu au fost o surpriza pentru investitori. Cumparatorii si vanzatorii acestor titluri au o putere comparabila. Aceasta ar explica intervalul ingust in care a oscilat pretul in ultima perioada. Trendul companiei va fi corelat cu cel al grupului austriac OMV, proprietarul Petrom, si cu cotatiile petroliere. Aceasta tendinta a fost observata si pana acum", a afirmat un alt broker.
Lichid