Doar o saptamana a fost suficienta pentru coalitia guvernamentala de la Sofia - construita timp de aproape doua luni sub bagheta presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov si formata din Partidul Socialist Bulgar (PSB), Miscarea Nationala Simeon al II (MNS II) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) - ca sa intre in prima faza de descompunere.
Estimarile care dadeau drept sigura formarea unei majoritati parlamentare ce urmeaza sa conduca Bulgaria pe drumul integrarii in Uniunea Europeana s-au dovedit a fi prea optimiste, comenteaza cotidianul bulgar „Novinar”, citat de Rompres.
Masinaria coalitiei, unsa in graba, a inceput sa scartaie si sa se zgaltaie, iar zguduiturile cele mai insemnate au venit nu de la ministrii care si-au negociat fotoliile pastrand principiul algoritmului, ci de la oamenii din al doilea esalon.
Impartire cu scandal
Dupa patru ani la putere, oamenii din jurul fostului premier Simeon de Saxa Coburg-Gotha au realizat ca nu numai bugetul statului, ci si casele de bani ale partidelor depind de administratorii locali, care dispun de o putere aproape absoluta in teritoriile pe care le au in subordine.
Primul scandal serios din coalitia de guvernare a izbucnit tocmai pe tema controlului la nivel regional, MNS II refuzand sa se multumeasca cu resturile de la masa celor mari.
Marile orase pe care PSB (condus de noul premier, Serghei Stanisev) si aliatul sau, MDL (condus de Ahmed Dogan) si le-au impartit frateste sunt ca un magnet pentru investitii, iar controlarea lor este importanta, scrie „Novinar”.
Regiunile sarace, care in 2007 ar trebui sa fie inundate de cornul abundentei europene, nu se afla insa in sfera de interes a celor doua partide, fiind lasate cu generozitate aliatului la guvernare, oamenii lui Simeon revoltandu-se fata de aceasta nedreptate.
Mi