In ultima perioada, situatia de la Rafo Onesti a devenit extrem de confuza. Oficialii rafinariei declara ca au vandut pachetul majoritar grupului de firme Alfa Oil, format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd., care ar fi preluat, chipurile, creantele detinute de firmele VGB si Faber Invest asupra rafinariei si ar purta negocieri si pentru preluarea creantelor detinute de stat si de Petrom asupra Rafo. La scurt timp, alti oficiali ai companiei dezmint. Pentru ca situatia nu era suficient de neclara, s-au implicat si institutiile statului in tot acest balci pe banii publici.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a afirmat, ieri, ca "in acest moment, AVAS si Balkan Petroleum sunt singurele parti in cadrul contractului de privatizare a RAFO S.A. Onesti. Orice act de vanzare-cumparare de actiuni sau de cesiune privind RAFO, incheiat intre Balkan Petroleum si alta companie, fara acordul AVAS, este lipsit de efecte".
O clauza din contractul de privatizare a Rafo precizeaza, de altfel ca de fapt, cumparatorul nu poate vinde nici o actiune fara acordul scris al vanzatorului (AVAS). "La AVAS nu este inregistrata decat o singura intentie privind preluarea RAFO, din partea firmei Calder-A International BV. Am luat nota de aceasta solicitare si am cerut documentele necesare care sa demonstreze bonitatea acestei firme. Nu vom fi niciodata de acord cu transferul actiunilor fara sa fim convinsi de soliditatea financiara si de bunele intentii ale noului proprietar", spune Corin Nicolae Lunganu, vicepresedintele AVAS pe probleme de post-privatizare.
Sechestru pe actiuni
AVAS precizeaza, totodata, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit, incepand cu data de 23 august 2005, sechestru asigurator asupra tuturor actiunilor RAFO, detinute de Balkan Petroleum.