Consilierul pre-aderare Aurelio La Torre a infatisat o strategie de promovare a concurentei in domeniul achizitiilor publice, in perspectiva experientei europene, care sa permita o competitie reala in cadrul licitatiilor. "Daca nu exista concurenta, nu intra la licitatii decat firmele cu cele mai bune «relatii», si nu cele mai bune sau mai eficiente.
De altfel, UE critica Romania pentru ca nu lupta destul impotriva fenomenului de coruptie", a spus consilierul european. "Trebuie sa asiguram o concurenta reala pe piata, pentru ca, in viitor, strainii sa nu fie descurajati sa vina in Romania", a subliniat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.
La randul sau, La Torre a amintit ca acordarea directa a unui contract, fara licitatie, constituie una dintre modalitatile alese de catre autoritati pentru a nu lua in seama si alte oferte. "Felul in care a fost contractata autostrada Bors-Brasov reprezinta cel mai sugestiv exemplu. In mod normal, fiecare stat isi rezerva dreptul de a face o negociere directa numai in cazul apararii nationale.
In orice alt sector, atribuirea fara licitatie nu este justificata", a spus expertul italian.
Apare o noua institutie
O alta modalitate de aranjare a unei licitatii o reprezinta redactarea caietului de sarcini in asa fel incat o singura firma sa indeplineasca toate criteriile. Autoritatile locale din Romania nu dispun de un arbitru suprem care sa stabileasca daca acest caiet de sarcini a fost "aranjat".
Lipsa de transparenta in procedura de licitatie a intrat si ea sub lupa expertilor din UE, care considera ca, in acest fel, un stat incearca sa descurajeze actiunile cetatenilor, respectiv posibilitatea oamenilor de a beneficia de un produs competitiv in urma unei achizitii publice. @N_P