Regina in mijlocul copiilor
Missy, "Mama ranitilor si sufletul Romaniei", sau, intr-o singura persoana, Regina Maria a Romaniei. In octombrie anul acesta, se implinesc 130 de ani de la nasterea ei. Pe 10 septembrie, la Castelul Bran, va incepe o serie de manifestari dedicate acesteia, reunite sub genericul "Inima Reginei Maria".
Pentru doua zile, Castelul Bran va redeveni castelul celei care si-a legat inima de Romania inainte de a implini 20 de ani. La Bran, vor fi recitaluri de muzica religioasa bizantina si medievala laica, recitaluri de poezie.
Manifestarile acestea sunt organizate de Balkan Consulting Group si au fost precedate de altele organizate la Balcic, tot anul acesta, dedicate tot Reginei Maria.
"Aveam saptesprezece ani cand am plecat spre tine, isi incepea Regina Maria o marturisire. Eram tanara si ignoranta, dar foarte mandra de tara mea natala - chiar si acum, sunt mandra ca m-am nascut englezoaica. Dar te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriei si a durerii mele, minunata patrie care locuiesti in inima mea".
Intr-adevar - istoricii o spun -, la venirea ei in Romania, in 1894, ca sotie a Principelui Ferdinand, viitor rege al Romaniei, cea care urma sa devina Regina Maria era doar o adolescenta insuficient educata, dar care isi castigase pe drept faima de "cea mai frumoasa printesa din Europa".
Istoricul Gabriel Badea-Paun, autor al unei carti despre Carmen Sylva (Regina Elisabeta), publicata in urma cu cativa ani la Humanitas, isi aminteste un fragment din "Amintirile politice" ale lui I.G. Duca, un apropiat al Reginei: "Regina Maria nu a primit de la parintii ei nici o instructie.
Tatal ei, ducele de Coburg, isi petrecuse viata pe mare ca amiral britanic si era prea dedat alcoolismului ca sa se preocupe de familia sa. Mama ei, fiica unica a lui Alexandru II, tarul tuturor rusi