(Foto: )
Biotehnologiile reprezinta un mare potential de imbunatatire a calitatii vietii. Crearea de locuri de munca ce necesita inalta calificare, prin competitivitate si crestere economica, o mai buna ingrijire a sanatatii, protejarea mediului sunt doar o parte dintre beneficiile acestora.
Si totusi, lumea se simte amenintata! Unii isi simt amenintate credintele, valorile si principiile etice, altii propria fiinta. Astfel ca, lumea se imparte in doua mari tabere, in ceea ce priveste acceptia despre implicarea biotehnologiilor in viata citadina.
Cei mai aprigi sunt aceia care nu accepta interventia omului in structura genetica a nici unei fiinte.
Aceste noi tehnologii dau nastere atat la controverse, cat si la beneficii. Primul produs derivat din plante modificate genetic (MG) a aparut pe piata de larg consum in anul 1994 si a fost pasta de tomate, produsa din legume al caror proces de coacere a fost modificat. Imediat dupa aceea, modificarea genetica a luat o mare amploare in intreaga lume.
Asa ca, in 1996 s-au introdus in agricultura, si implicit in largul consum, soia si porumbul, pentru ca apoi, dupa o scurta durata de timp, sa se introduca bumbacul, cartoful, rapita. In 2006 au fost introduse pe piata de larg consum graul si orezul MG. Suprafetele cultivate de astfel de plante s-au marit de la an la an.
Actualmente, cele mai mari cultivatoare de plante modificate genetic sunt SUA cu 72% din productia mondiala, Argentina cu 21% si Canada cu 6%.
Controversate
“Organismele modificate genetic (OMG) sunt acele organisme, cu exceptia celui uman, al carui material genetic a fost modificat altfel decat prin incrucisare sau recombinare naturala.
Modificarea genetica (MG) este o