Un raport al Oficiului pentru Buget (CBO) al Congresului SUA, reluat de Associated Press, subliniaza ca Uniunea Europeana este zona cea mai protectionista in sectorul agricol si agro-alimentar, ea instituind la 39 la suta din productia sa agricola taxe vamale ce depasesc 100 la suta.
Statele Unite, releva acelasi raport, isi protejeaza numai 26 la suta din productia agricola, recurgand la tarife "extreme" ce impiedica produsele straine sa concureze produsele nationale.
Directorul CBO, Douglas Holz-Eakin, a declarat pentru Associated Press ca taxele vamale americane nu sunt echivalente cu subventiile, in timp ce cu banii din taxe, subventiile europene denatureaza mult mai mult piata, comparativ cu cele din Statele Unite.
Evaluarile americane de mai sus apar inaintea reuniunii cruciale a Organizatiei Mondiale a Comertului, ce se va tine in decembrie la Hong Kong, pe a carei agende, un loc principal este ocupat de chestiuni ca subventiile agricole, preturile internationale in mod artificial scazute, cu efectele dezastruoase pentru agricultorii din tarile sarace.
Desi majoritatea statisticilor invocate dateaza din anul 2002, analistul agentiei Associated Press releva ca toate concluziile lor pentru zonele cele mai dezvoltate ale lumii sunt in continuare valabile.
In schimb, Uniunea Europeana a replicat ca cifrele sunt de acum depasite, intrucat ele se concentreaza asupra perioadei care a precedat marile reforme comerciale din 2003.
"Nu am certitudinea ca statisticile respective reflecta realitatea actuala", a declarat Stella Zervoudaki, purtator de cuvant al UE, precizand ca statisticile utilizate de forumul american mai sus amintit nu includ reformele importante operate in Europa.
Un raport al Oficiului pentru Buget (CBO) al Congresului SUA, reluat de Associated Press, subliniaza ca Uniunea Euro