CIA – Central Intelligence Agency – a declasificat partial sute de documente despre Romania. Acestea reprezinta o analiza a situatiei din Romania din perioada razboiului rece. Deciziile conducerii comuniste de la Bucuresti, implicatiile economice si politice ale acestora pe plan european sau mondial au interesat dintotdeauna Statele Unite.
Jurnalul National va prezinta aceste documente asa cum au fost ele declasificate, pentru ca si cititorii sa cunoasca situatia Romaniei de atunci din alte surse decat cele oficiale romanesti. Intr-o informare intocmita in 29.07.1985 si declasificata in 07.07.1999, CIA si-a manifestat ingrijorarea legata de miscarile studentilor arabi din Romania.
La sfarsitul lui mai, Tribunalul Bucuresti l-a judecat si condamnat pe Ahmed Ali Hersh, persoana arestata pentru asasinarea consulului Ambasadei Iordaniei, Azmi Mufti, in 4 decembrie anul trecut. Hersh a fost condamnat la 20 de ani inchisoare, dar este posibil sa fie eliberat dupa un an in urma achitarii unei mici sume pentru fiecare zi ramasa din pedeapsa.
Aceasta va valora aproape 50.000 $ pentru a se sustrage de la 19 ani de inchisoare. Hersh a actionat impreuna cu un complice care i-a dat arma.
PROBLEME PENTRU REGIM. Cresterea activismului politic al studentilor arabi care urmeaza cursurile universitatilor romanesti complica eforturile presedintelui Ceausescu de a mentine relatii bune cu toate statele si miscarile politice din Orientul Mijlociu si poate prevesti activitati ulterioare teroriste in Romania.
Rivalitatile dintre arabi au rezultat in cateva incidente violente in ultimele luni in Romania si credem ca situatia este gata pentru izbucniri ulterioare.
Eforturile lui Ceausescu de a promova intelegerile pe baza de negocieri in Orientul Mijlociu, sustinerea deschisa pentru seful OEP, Yasser Arafat, si legaturile