Printr-o simpla semnatura, peste 2500 de hectare de teren din intravilanul Clujului ar putea fi scoase din circuitul agricol. Aceasta ar fi consecinta unei propuneri inaintate de primarul Emil Boc consilierilor locali pentru sedinta Consiliului Local de marti. Prin aceasta masura s-ar elimina birocratia, asa cum spun reprezentantii Primariei.
Insa exista si un revers al acestei decizii. Incurajarea speculei, construirea haotica si explozia preturilor ar putea fi doar cateva probleme cu care clujenii s-ar putea confrunta in schimbul eliminarii birocratiei.
In textul proiectului de HCL se stipuleaza ca propunerea vine ca umrare a presiunii exercitate de persoane juridice si fizice, denumite de municipalitate «investitori». In ciuda insistentelor noastre, reprezentantii Primariei nu au dorit sa ne nominalizeze "investitorii" despre care se face vorbire, sustinand ca acestea sunt informatii "confidentiale".
Cert este ca beneficiarii acestui proiect sunt in primul rand proprietarii de terenuri, care printr-un simplu vot se vor inbogati peste noapte, prin cresterea automata a pretului acestor terenuri.
Cele 2535 de hectare vizate de acest proiecte de hotarare de Consiliu Local reprezinta suprafata care a intrat in intravilanul Clujului odata cu aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al orasului. Aceste terenuri sunt terenuri arabile, livezi, vii, pasuni, fanete si paduri.
O parte din ele isi pastreaza vechea folosinta sau au destinatia de zone verzi, dar majoritatea terenurilor au destinatia de zone de locuit, zone mixte sau zone care grupeaza functiuni complexe de importanta municipala, zone rezervate transporturilor sau amenajarilor pentru gospodarie comunala.
Asa cum spun reprezentantii Primariei intr-un comunicat de presa,