Lidera opozitiei germane Angela Merkel, creditata cu cele mai mari sanse sa devina cancelar al Germaniei la alegerile din 18 septembrie, si-a anuntat intentia de a torpila demersurile Ankarei pentru a deveni membru al Uniunii Europene.
Ea a adresat tuturor Guvernelor din UE, conduse de conservatori, o scrisoare, citata si de cotidianul britanic "The Guardian", in care sustine ca negocierile pe care Turcia urmeaza sa le inceapa la 3 octombrie cu Uniunea Europeana nu trebuie sa duca, automat, la primirea ei ca membru deplin al Uniunii.
Ea reafirma pozitia-i cunoscuta, de a se acorda Ankarei statutul de "parteneriat privilegiat", pe "termen neprecizat".
Presedintele Jacques Chirac, la randul sau, ridica, din nou, tonul impotriva Turciei. El a declarat vineri, din nou, ca refuzul Ankarei de a recunoaste Republica Cipru "nu este in spiritul atitudinii ce se asteapta de la un candidat la Uniunea Europeana".
Associated Press a informat ca presedintele Chirac a avut o convorbire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prilej cu care a exprimat semne de intrebare in privinta acordului vamal semnat recent de Turcia cu UE, dar care nu este valabil si pentru Cipru.
Or, se stie ca semnarea acordului respectiv fusese cerut de membrii UE pentru acceptarea inceperii la 3 octombrie a negocierilor de aderare, asa cum se prevede si in concluziile Consiliului European de la 17 decembrie 2004.
In consecinta, presedintele Chirac cere "garantii de clarificare" din partea Turciei asupra totalei aplicabilitati a acordului vamal cu Uniunea, problema ce va fi ridicata de Franta si la apropiata reuniune a ministrilor de externe ai membrilor UE, programata pentru 1 si 2 septembrie.
Se prefigureaza discutii aprinse la 3 octombrie
Opozitia exprimata in mod deschis de doi importanti membri a