Preturile uriase la titei s-ar putea mentine inca multa vreme si risca sa incetineasca considerabil cresterea economica in Asia, unde cererea foarte mare de carburanti a si determinat spirala rapida a pretului energiei pe pietele mondiale, a declarat presei directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato.
"Cresterea in Asia, a subliniat el, este totusi remarcabila, dar exista si riscuri, intre care, cel mai grav este pretul din ce in ce mai mare al titeiului", a spus Rodrigo Rato. Unele tari asiatice cum este cazul Indoneziei si al Filipinelor, a relevat Rato, au inceput deja sa simta efectele pretului urias la petrol, autoritatile respective depunand mari eforturi pentru a stopa inflatia.
Seful FMI a adresat avertismente speciale impotriva subventionarii produselor petroliere, deoarece, pe termen lung, aceste politici, desi populare, creeaza mari poveri pentru economie. Rodrigo Rato considera imperios necesar ca Guvernele sa sensibilizeze consumatorii si companiile fata de preturi, mai ales fata de perspectiva ca ele sa ramana la un nivel ridicat inca multa vreme.
Mentinerea unei cereri mari in Statele Unite, ca si cresterea economiilor chineza si indiana sunt principalii factori ce imping in sus pretul titeiului, a mai spus Rato.
El considera ca, spre deosebire de toate situatiile anterioare, care erau legate de o scadere a ofertei, principala cauza a spiralei actuale a pretului o reprezinta, in mod cert, cererea crescanda de energie, fara perspectiva de a se diminua. Seful FMI a citat, de asemenea, intre cauzele mentinerii preturilor mari la petrol, constrangerile asupra aprovizionarii, strangularea la nivelul rafinariilor, precum si o lipsa de transparenta pe pietele mondiale de petrol. Pretul barilului de titei depasise la sfarsitul saptamanii trecute 68 de dolari, un nou record in tranzactiile electronice de pe pia