Noile birouri cadastrale, care urmeaza sa fie infiintate la nivel national, vor incepe sa functioneze, in mod treptat, de la 1 ianuarie 2006 si vor avea 3.000 - 4.000 de angajati, in timp ce "Tribunalul Pamantului" si Autoritatea pentru urmarirea aplicarii corecte a Legilor Proprietatii vor functiona de la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie.
In urma unei solicitari a Curierului National referitoare la activitatea de cadastru, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Cristian Ilie, ne-a informat ca birourile cadastrale urmeaza a fi extinse, la nivelul birourilor de carte funciara existente, in functie de volumul de activitate al fiecaruia. "Modul de organizare si functionare, numarul acestora, precum si arondarea teritoriilor administrative acestor birouri, se vor stabili prin ordin cu caracter normativ al directorului general al ANCPI", se arata in adresa.
De asemenea, avand in vedere ca, in momentul de fata, in Capitala, exista un singur birou de cadastru, urmeaza ca aceste servicii sa se extinda in cele sase birouri de carte funciara existente, la nivelul fiecarui sector.
In ceea ce priveste birourile de cadastru si publicitate imobiliara (BCI), acestea vor deveni functionale, in mod treptat, la nivel national, cu incepere de la 1 ianuarie 2006, urmand sa furnizeze cetatenilor arondati, atat servicii de cadastru, cat si de carte funciara. "ANCPI va mari, in urmatorii ani, numarul personalului angajat permanent de la 3.000 la aproximativ 4.000", mai precizeaza documentul.
Realizarea lucrarilor de cadastru general, la nivelul tarii, se va face intr-o perioada de aproximativ 10 ani, costurile estimate pentru acest proiect ridicandu-se la 500 de milioane de euro. Lucrarile vor incepe cu prioritate in zonele cu volum imortant al tranzactiilor imobiliare, precum si in zonele de int