Cotidianul britanic "The Daily Telegraph" a dat zilele trecute publicitatii un atac dur la adresa Bancii Centrale Europene (BCE), inclusiv a conducerii ei, reprodus din ultimul numar al revistei de specialitate "The Central Banking".
Kenneth Clarke, fost ministru de Finante al Marii Britanii in perioada 1993-1997, actualmente pretendent la conducerea Partidului Conservator, crede ca BCE "trebuie sa-si reconsidere rolul si maniera de a comunica", inspirandu-se din stilul de lucru al Rezervelor Federale Americane si cel al Bancii Angliei (BoE), institutii ce prezinta in mod regulat situatia generala a economiei. In prezent, releva Clarke, BCE explica deciziile sale monetare doar prin rata inflatiei, indicator care acum nu mai este motiv major de ingrijorare si cere sa se renunte la a mai imita Bundesbank, o institutie depasita, adaptata la conditiile anilor ‘60.
BCE rebuie sa fie mai deschisa, insista Kenneth Clarke, adaugand ca la ora actuala comunitatea financiara si lumea afacerilor trebuie sa aiba posibilitatea sa se indrepte spre cineva care are autoritate si poate contribui in mod inteligent la dezbateri.
Alain Greenspan, de la FED si Mervyn King de la BoE fac acest lucru in mod obisnuit, reaminteste in context Kenneth Clarke. De ce nu ar face-o si Jean-Claude Trichet, presedintele BCE?, se intreaba oficialul britanic.
Moneda unica europeana i-a dezamagit pe unii dintre sustinatorii sai
In contextul de mai sus, Clarke, un fervent sustinator al sistemului monetar unic european pe vremea cand era ministru de Finante, acum, la sase ani de la introducerea euro, este mai putin entuziasmat. In opinia sa, moneda unica europeana este un succes mai degraba pentru banci, ea fiind pe cale sa devina a doua moneda mondiala. Dar euro, reaminteste Clarke, a fost "inventat" mai ales pentru a accelera reformele economice in Europa, d