Leul a incheiat penultima saptamana din august pe un trend crescator, chiar daca vineri cursul principalelor monede s-a majorat.
Eforturile bancii centrale au influentat strategiile dealerilor bancari, care au preferat sa lase clientii sa tranzactioneze, ei stand ceva mai la distanta.
Este de asteptat ca interventiile BNR sa se rareasca, in ciuda mentinerii unui ritm ridicat al intrarilor de valuta in tara. Aceste sume acopera deficitul de cont curent, chiar daca acesta a crescut in primele sase luni la 2,7 miliarde euro.
Insa continuarea cumpararilor de valuta nu poate tine la infinit, trebuind evitata majorarea cantitatii de lei din piata, care a adus dobanzile bancare la niveluri aproape negative fata de rata inflatiei prognozate.
Mentinerea unui nivel redus al dobanzii indreapta, insa, banii populatiei spre consum, iar de aici direct in inflatie si cresterea importurilor.
Acestor probleme li se adauga cele ale exportatorilor, care dupa ce abia au reusit sa se acomodeze cu cursul de 3,6, au vazut cum euro scade pana la 3,4 lei. Euro a inceput saptamana cu un curs mediu de 3,5370 si a incheiat-o la 3,5367 lei, dupa ce scazuse la 3,5086 lei. Din punctul de vedere al fluctuatiilor foarte interesanta a fost sedinta de vineri, cand, dupa o deschidere la 3,5250 – 3,5350 lei, ordine de vanzare venite de la clienti au impins euro pana la 3,54 – 3,5450 lei, dupa care s-a coborat la 3,5350 lei.
Se pare ca a fost vorba de retragerea unor profituri ale unor fonduri speculative.
Dolarul a avut o tendinta descrescatoare, influentata de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Daca luni cursul a fost de 2,9034, joi el a coborat la 2,8522, iar la finele saptamanii la 2,8734 lei.
Pe pietele internationale euro a reusit sa revina pe un trend crescator, urcand de la 1,2134 la aproape 1,2350 dolari.
Leul a inche