Cum va arata industria de aparare a Romaniei, cate dintre societatile de profil de pana acum vor mai avea de lucru in anii urmatori si cati salariati vor fi afectati de schimbare vom afla luna viitoare sau cel mai tarziu la mijlocul lunii octombrie, cand va fi finalizata strategia de restructurare si privatizare a industriei de profil.
Dupa o vizita maraton la uzinele brasovene din industria de aparare, ministrul Codrut Seres a anuntat ca Ministerul Economiei (MEC) intentioneaza sa finalizeze pana la 7 septembrie un proiect de strategie care sa transforme acest sector dintr-un mamut supradimensionat, intr-o structura supla, concentrata in jurul unui "nucleu de baza".
Spre deosebire de incercarile precedente de restructurare a acestui sector, ministrul Economiei vrea ca viitoarea strategie sa fie perfect integrata in planurile de viitor ale capacitatii de aparare a Romaniei.
"De 15 ani, industria de aparare sta cu mana intinsa la Ministerul Apararii Nationale. O industrie supradimensionata si nerestructurata, in care managementul incearca sa obtina o serie de beneficii in conditiile in care bugetul apararii a cunoscut an de an diminuari corespunzatoare in ceea ce inseamna productia interna de aparare", ne-a spus ieri ministrul Codrut Seres.
Industria de aparare numara 20 de societati (din care 16 sunt filiale ale Romarm) in care lucreaza circa 18.000 de salariati.
Seful MEC s-a aratat profund nemultumit de faptul ca multe dintre societatile care activeaza in industria de aparare cheltuiesc multi bani pentru intretinerea unor active care nu au nici o legatura cu obiectul principal de activitate-productia de materiale sau componente pentru industria militara.
"Uzina Tohan, de exemplu, are 360 de active din care foloseste doar trei. Aceeasi situatie am constatat-o si la Cugir sau Carfil. Nu este norma