Valoarea reala a patrimoniului societatilor de investitii financiare (SIF), care se ascunde in spatele raportarilor contabile, i-a preocupat mult pe analistii societatilor de brokeraj mai ales in ultima luna, de cand investitorilor le este permis sa cumpere pana la 1% din actiunile fiecarei SIF.
Parerea majoritara de pe piata este ca valoarea reala se ridica undeva intre 1,3 si 1,8 miliarde de euro. Pe langa banii proprii, SIF-urile administreaza insa si datorii in valoare de peste 240 mil. euro, pentru care nu platesc dobanzi si pe care nu vor fi nevoite prea curand sa le returneze.
Valoarea contabila a activelor nete ale SIF-urilor, care nu includ si datoriile administrate, se ridica la finalul lunii trecute la 1,1 mld. euro. Pe langa aceasta suma, SIF-urile mai administreaza si sumele inregistrate ca datorii.
Dupa declaratiile reprezentantilor SIF, cam un sfert din datoriile pe care le au reprezinta dividendele din anii anteriori ale actionarilor, iar marea majoritate din restul reprezinta impozite pe care SIF-urile le calculeaza, dar nu trebuie sa le plateasca.
Este vorba de impozitul amanat, care reprezinta suma pe care SIF-ul ar trebui sa o plateasca la buget daca si-ar vinde toate participatiile pe care le detine.
Pentru ca e vorba doar de o ipoteza, SIF-urile calculeaza acest impozit, in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS), il inregistreaza la datorii, dar nu sunt obligate sa il plateasca pana cand nu isi vand participatiile respective.
"Din datoriile noastre aproximativ 40 mil. lei (11,4 mil. euro - n. red.) reprezinta dividendele pe care le-am trimis si au fost returnate, iar cam 110 milioane de lei (31,4 mil. euro - n. red.) reprezinta impozitul pe profit amanat", spune Gabriela Grigore, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.