Lefurile vecinilor de la sud de Dunare le-au depasit pe ale romanilor fiindca PIB-ul nostru este redistribuit in proportie din ce in mai mare sub forma de profituri si din ce in ce mai redusa sub forma salariilor
Adevarul nu mai poate fi ascuns. In momentul de fata, Romania este Bulgaria Europei Centrale si de Est pentru ca Bulgaria are sanse sa devina, printre submediocritatile din zona, o Estonie a Balcanilor.
Iar daca in anii ’80 radeam de polonezii care se indreptau cu cortul spre litoralul nostru, intre timp PIB-ul lor pe locuitor s-a dublat, ceea ce inseamna ca au schimbat si litoralul - merg la Nisipurile de Aur sau chiar la Mediterana. Deci Romania este subliniata pe lista UE, dar numai fiindca dupa ea se trage linia de final.
Afirmatiile mai sus nu reprezinta nici pe departe rodul unei imaginatii bolnave, ci pot fi dovedite prin cifre. Romania se situeaza pe ultimul loc in topul statelor Uniunii Europene si al tarilor candidate in ceea ce priveste salariul minim pe economie, cu 72 de euro, in urma Bulgariei, cu 77 de euro, asa cum arata un studiu Eurostat care se intinde pana la inceputul anului 2005.
Si, ca sa nu se creada ca este vorba de o intamplare, Romania s-a plasat pe ultima pozitie si in 2004, cu 69 de euro. Asa ca n-are nici un sens sa ne mai uitam la unguri sal la polonezi, decat poate doar sa stim cum sa ne impartim invidia intre fostii colegi de CAER. Salariul minim din Ungaria este de 232 de euro, cel al polonezilor - de 205 euro.
Membrii care au cele mai mici remuneratii din Uniune - Letonia (116 euro) si Lituania (145) -, au salarii minime cu doua treimi mai mari sau chiar duble fata de noi.
Imbogatire prin redistribuire
Totusi ceea ce ne mira este altceva. PIB-ul pe locuitor in Romania este mai mare decat PIB-ul pe cap de bulgar. Cand vorbim de salarii insa, se