La Bucuresti incepe azi reuniunea anuala a ambasadorilor Romaniei, reuniune care intentioneaza sa dea un nou imbold actiunilor diplomatice.
Reprezentantii Romaniei peste granite vor primi dosare de actiune menite sa stabileasca obiective clare si termene limita in politica externa, care politica externa detine o multime de dosare ce treneaza de foarte multi ani, unele dintre ele atingand evolutii amenintatoare.
Podul spre rasarit
Romania si-a asumat rolul de pod spre rasarit pentru comunitatea occidentala. Insa dosarele de la granita Romaniei au luat turnuri neplacute. Ucraina a demarat anul trecut saparea canalului Bastroe in Delta Dunarii. Actiunile Kievului incalca mai multe acorduri si tratat internationale de protejare a rezervatiilor naturale si de cooperare transfrontaliera.
In ciuda unui val de proteste internationale, Ucraina nu a renuntat la proiectul Bastroe, existand chiar semnale ca a reluat unele lucrari de adancire in ultimele saptamani.
Tot in legatura cu Ucraina, dosarul delimitarii faliei continentale din Marea Neagra a ajuns la Curtea Internationala de arbitraj de la Haga. Romania a depus memoriul in care reclama impasul ajuns in negocierile bilaterale si solicita un arbitraj.
Conform expertilor Ministerului roman al Afacerilor Externe, dosarul privind problema Insulei Serpilor se bazeaza pe ultimele decizii luate la Curtea de la Haga in cazurile de delimitare a granitelor maritime. Acest proces poate dura pana la doi ani si va costa aproximativ doua milioane de dolari.
Parteneriat dificil cu Chisinaul
Relatiile cu Republica Moldova au cunoscut o detensionare partiala, mai ales dupa intalnirile dintre presedintii Voronin si Basescu din acest an. Detensionare aparenta, deoarece Voronin continua la Chisinau diatribele antiromanesti, sarbatorind cu fast, sapta