Aproximativ 300 de miliarde de lei vechi, adica peste 8,5 milioane de euro. Aceasta este, potrivit statisticilor politiei, valoarea totala a obiectelor de arta si cult incluse in patrimoniul national care au fost furate in primele sapte luni ale acestui an.
„Si asta este o estimare aproximativa a ceea ce stim ca s-a furat, deoarece multe dintre infractiuni nu sunt reclamate”, ne-au declarat surse judiciare.
Frecventa furturilor de acest gen a crescut ingrijorator, iar hotii s-au perfectionat, multi dintre ei reusind sa-si piarda urma, la fel ca si bunurile de o valoare inestimabila pe care le vand la preturi modice, cel mai adesea, unor colectionari.
„In evidentele Inspectoratului General al Politiei se afla cateva zeci de obiecte de arta, date in urmarire in 2004. Acum, politistii cauta in tara nu mai putin de 1.683 de obiecte de arta si cult (618 sustrase din lacasuri de cult, 917 din colectii particulare si 148 din muzee si situri arheologice).
La toate acestea se adauga 420 de tablouri, icoane, statuete, bratari dacice si carti urmarite international. Am putea spune cu usurinta ca numarul obiectelor de patrimoniu furate a crescut de cateva zeci de ori”, au precizat surse din cadrul IGP.
Obiecte furate, in casele oamenilor cu influenta
Atrasi de sumele „frumusele” pe care le pot obtine in schimbul comorilor dacice din Muntii Orastiei, tot mai multi traficanti de obiecte de patrimoniu ataca, „inarmati” cu detectoare de metale, siturile arheologice.
De curand, sapte membri ai unei retele de traficanti au fost prinsi de politisti si procurori dupa o ancheta care a durat patru luni.
La perchezitia facuta in locuintele celor sapte, anchetatorii au descoperit, pe langa detectoare de metale, o adevarata comoara: 1.616 de monede din aur, argint si bronz, peste 600 de obiecte arheo