Omul de afaceri Alexandru Bitner a cerut in instanta suspendarea ordinului prin care Ministerul Agriculturii interzice pescuitul industrial al unor specii amenintate cu disparitia. Avocatii sai sustin o teorie halucinanta, anume ca stiuca va devora in trei ani peste in valoare de un milion de euro.
O parte dintre concesionarii din Delta Dunarii si-au vazut profitul amenintat de prohibitia pe trei ani la pescuitul comercial al unor specii pe cale de disparitie in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Printre cei „bruiati“ de demersul ecologic se numara si omul de afaceri Alexandru Bitner, concesionar a 200.000 de hectare, prin firma Piscicola Tour.
Interdictia instituita de ministerele Agriculturii si Mediului, prin Ordinul 624/2005, vizeaza stiuca, linul si caracuda, specii ce au avut un declin sever in ultimii 40 de ani. Actul mai prevede ca locurile de reproducere a sturionilor sa devina zone protejate. Aceste mine de aur pentru vinatorii de caviar prezinta un interes deosebit pentru Bitner.
Prejudiciul
Omul de afaceri a atacat ordinul in contencios, la Curtea de Apel Bucuresti, pe motiv ca ii aduce un prejudiciu „iminent si previzibil“ de 1,5 milioane de euro in Complexul Razim-Sinoe, concesiunea invocata.
Potrivit lui Dumitru Dobrev, avocatul Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), contractul de concesiune al firmei Piscicola Tour este atit de „maiastru“ intocmit, incit drepturile concedentului sint un pic extinse fata de cele prevazute in contractele-tip.
Acest „un pic’’ permite judecatorului sa-si formeze „intima convingere“ in favoarea interesului comercial, individual, si in dauna celui ecologic, general.
Nota de plata a stiucii
Avocatii lui Bitner isi argumenteaza cererea de suspendare a actului prin faptul ca „prohibitia totala la stiuca va avea efecte ne