Saptamana trecuta Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, si Aurel Teodorescu, directorul OMFM, au avut o intalnire cu Rudolf Anzinger, secretar de stat in Ministerul Federal al Economiei si Muncii din R.F. Germania.
In cadrul intalnirii s-au discutat o parte din aspectele Conventiei dintre Guvernul Roman si Guvernul German, privind trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari.
In urma solicitarilor partii romane cu privire la modul de derulare a conventiei, partea germana a precizat ca taxele de operare percepute pentru lucratorii detasati pot fi restituite firmelor romanesti.
In momentul de fata, Agentia Federala a Muncii percepe, pentru aprobarea lucratorilor detasati, o taxa de operare in valoare de 75 euro pe lucrator, pentru fiecare luna calendaristica de detasare inceputa. Restituirea acestei taxe catre firma romaneasca se realizeaza, daca aprobarea acordata (in forma unui permis al lucratorului detasat) se returneaza, in cazul in care lucratorul nu a fost detasat. Acest lucru este valabil, independent de motivele pentru care lucratorul respectiv nu a fost detasat. Restituirea fara returnarea permisului lucratorului detasat (spre exemplu in cazul imbolnavirii pe o perioada scurta a lucratorului) nu se poate realiza, deoarece ocuparea lucratorilor nu poate fi exclusa in acest caz.
In cazul inceperii activitatii la un moment ulterior planificarii, taxa pentru luna in care nu s-a lucrat este inregistrata drept credit. Pentru aceasta este necesar a se dovedi inceperea tarzie a activitatii.
In cazul in care nu se realizeaza inceperea activitatii de catre lucratorul respectiv, daca, de exemplu, nu se elibereaza viza de catre sectia consulara a Ambasadei Germaniei in Romania, taxa se returneaza si se inre