Prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare s-a scurs pentru senatori in consens deplin, fara contraziceri interminabile si certuri, asa cum s-a intamplat in nenumarate alte cazuri. Sedinta de plen a durat doar 15 minute, timp in care s-a adoptat hotararea Biroului Permanent al Senatului, luata la mijlocul saptamanii trecute, dupa aproape sapte ore de discutii furtunoase.
Dincolo de subiectul spinos al modificarii Regulamentului Senatului - astfel incat coalitia de guvernare sa-si poata atinge obiectivul de schimbare a presedintilor celor doua Camere -, alesii poporului s-au gandit si la binele propriu, readucand in discutie Statutul deputatilor si senatorilor.
Prin intermediul acestuia, parlamentarii isi asigura noi privilegii sau si le consolideaza pe cele deja existente.
A ramas cum stabilisera
Cu 106 voturi "pentru" si doar 3 voturi "impotriva", senatorii au pecetluit in plen hotararea Biroului Permanent de joia trecuta, potrivit careia pe parcursul sesiunii extraordinare nu se va dezbate noul Regulament, ci doar se vor primi noi amendamente. Pana maine, la ora 16.
00, senatorii vor discuta in cadrul grupurilor parlamentare propunerile de modificari dorite, urmand ca acestea sa fie depuse, in aceeasi zi, la secretarul general. Odata ajunse la Comisia speciala, amendamentele vor fi dezbatute in perioada 1-4 septembrie.
In cazul in care vor fi inregistrate un numar foarte mare de propuneri de modificare, iar comisia nu va apuca sa le dezbata pe toate, cele ramase vor fi considerate respinse, lasandu-li-se autorilor posibilitatea de a le sustine in plen. Raportul comisiei va intra in dezbaterea plenului de-abia pe 8 septembrie, adica in cadrul sesiunii ordinare.
Calendarul, exact in forma adoptata ieri de plen, fusese stabilit in cadrul Biroului Permanent de saptamana trecuta, la capatul