Companiile din turism au investit anul trecut circa 15 milioane lei (150 miliarde lei vechi) in Vatra Dornei, pentru extinderea si modernizarea spatiilor de cazare si a celor de tratament, a declarat primarul localitatii, Constantin Hutanu.
"Investitiile au fost toate din capital privat si au vizat amenajarea sau modernizarea unor moteluri, pensiuni si hoteluri, dar si a unor baze de tratament. In urma acestor lucrari, circa 150 de locuri de cazare au fost introduse in circuitul turistic, Vatra Dornei avand un total de 2.000 de locuri", a mai spus Hutanu. In plus, autoritatile locale din Vatra Dornei au depus un proiect de investitii de circa 5 milioane de euro la Ministerul Integrarii pentru obtinerea unor finantari internationale pentru infrastructura turistica. Printre obiectivele propuse se afla amenjarea unui patinoar si a unei noi partii de schi cu transport pe cablu.
In 2004, Vatra Dornei a atras un numar record de turisti, fiind considerat cel mai bun an de dupa 1989. Circa 150.000 de turisti si-au petrecut concediile in zona, dintre care circa 15-20% au fost straini. Cea mai profitabila perioada a anului este iarna, cand sunt organizate Serbarile Zapezii. "In perioada Serbarilor din februarie, in Vatra Dornei au intrat 22 miliarde de lei vechi, o suma mare pentru noi. Circa 25.000 de turisti au sosit in localitate cu aceasta ocazie, ceea ce este clar un numar record”, a mai spus Hutanu.
Situatia nu pare la fel de fericita si in 2005, inundatiile si greva de la CFR afectand fluxul turistic spre zona Bucovinei, inclusiv spre Vatra Dornei. Potrivit estimarilor primarului, numarul turistilor a scazut cu 50% de la inceputul anului.
Preturile la cazare sunt relativ accesibile in aceasta zona, ele situandu-se in jurul valorii de 50 de lei (500.000 de lei vechi) pe noapte, fara masa. In timpul sejurului, turistii pot opta si pentru o scurta p