Reducerea cotei TVA la 9%-10% va duce la o scadere reala a preturilor alimentelor cu 10%, spun reprezentantii patronatelor si sindicatelor din industria de profil. O astfel de masura ar duce si la scaderea evaziunii fiscale, la intrarea in legalitate a firmelor care lucreaza la negru si, implicit, la cresterea incasarilor la bugetul de stat.
In statele Uniunii Europene, taxa pe valoarea adaugata este de circa 6%-10%, spune Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan.
Cea mai mare TVA se plateste in Suedia si Germania – 13%-14%, mai putin decat la noi, in conditiile in care nivelul de trai in aceste tari este net superior celui din Romania, atrage atentia si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). "Sigur ca si noua ne-ar prinde bine o cota de 6%, dar nici 9% nu ne-ar pica rau.
Guvernul ar trebui sa tina seama ca mergem spre Europa, deci trebuie sa urmam tendinta statelor europene si in ceea ce priveste nivelul TVA", ne-a declarat Popescu. Mai ales ca o scadere a taxei pe valoarea adaugata cu 10% ar face ca pretul de vanzare al painii sa se micsoreze si el cu acelasi procent, a adaugat acesta. "Pretul mediu al painii este acum de 15.000 lei/kilogram.
Reducerea cotei TVA la 9% ar face kilogramul de paine mai ieftin cu 1.500 de lei. Deci la painea de 300 de grame pretul ar fi cu 500 de lei mai mic", a explicat Popescu.
PROPUNERE. "Noi militam de trei-patru ani pentru scaderea TVA la produsele alimentare macar la 9%. Dar pentru paine, lapte, zahar, ulei, carne macra si chiar conservele de legume cerem cota 0, deoarece aceste produse sunt indispensabile pentru nutritia unei familii si pentru achizitionarea lor romanii cheltuiesc cei mai multi bani", a declarat Dragos Frumosu.
"Daca in tari unde cetatenii au venituri de 10 ori m