Dosarul de urmarire informativa intocmit de fosta Securitate liderului UDMR Marko Bela indica o relatie cordiala cu ofiterii pusi sa-l supravegheze. Acesta pare a fi motivul pentru care a si fost „periat“ de SRI inainte de a fi trimis la CNSAS.
Din dosarul de urmarire informativa a lui Marko Bela lipsesc citeva zeci de pagini, acest lucru fiind relevat de numerotarea veche a paginilor, facuta la SRI, dublata de o numerotare facuta la preluarea sa de CNSAS.
„Si-a exprimat acordul fata de propunere”
Intr-o nota din 2.07.1983, ofiterul de securitate cerea aprobare ca poetul Marko Bela – redactor la „Igaz Szo” din Tirgu-Mures si membru PCR - „sa ne sprijine in clarificarea pozitiei unor persoane din anturajul lui, semnalate cu manifestari negative”. Un an mai tirziu, pe data de 19 iunie, Marko Bela dadea o nota explicativa de noua pagini dupa o deplasare la Sfintu Gheorghe.
„Ofiterul a purtat o discutie cu redactorul Marko Bela de la «Igaz Szo» la sediul organelor de Securitate”. In nota redactata de capitanul Ioan Grama se sustine ca Marko „a afirmat ca in situatia in care va lua la cunostinta probleme contrare legilor sau care creaza (sic!) stari de spirit necorespunzatoare ne va informa”.
Referitor la vizita sa la Sfintu Gheorghe, unde tocmai avusese loc un incident intre maghiari si Securitate, redactorului maghiar i se cerea sa „informeze cu operativitate despre tot ceea ce cunoaste nou”. „Si-a exprimat acordul fata de propunere”, incheia ofiterul Grama.
Telefon ascultat
Pentru legaturi cu „obiective din atentia organelor de Securitate din tara si strainatate”, precum si pentru „manifestari national-iredentiste”, in 1985, capitanul Grama propunea sefilor sai ca Marko Bela sa fie „luat in supraveghere informativa”. Aceasta a presupus inclusiv masura „TO”, adica ascultarea telefonului, s