La ce serveste scoala? Mai precis, la ce servesc cei 12 ani de scoala prin care trec majoritatea tinerilor si care sunt subventionati din banii publicului? In principiu, ei ar trebui sa foloseasca pentru a forma oameni educati. Pare simplu. Din pacate insa, statul are alta parere. Dupa el, scoala serveste in primul rand pentru a creste romani verzi. Acesta este programul neaosismului educational, pe care l-au adoptat mai toate guvernarile, din vremea lui Cuza si pana in zilele noastre. Problema nu este, acum, nationalismul acestei intreprinderi. Ii las pe altii sa dispute etichetele. Problema este ca acest program e direct responsabil de nivelul catastrofal la care a ajuns educatia, in aceasta tara.
Pentru a va convinge ca asa stau lucrurile, examinati programa scolara. Lucru nu prea simplu de facut, in realitate. Am stat aproape doua ore pe adresa de Internet a Ministerului Educatiei fara sa gasesc nimic util. Link-urile spre listele de manuale scolare sau spre programe fie nu functioneaza, fie nu contin nimic lamuritor. (In treacat fie spus, sectiunea despre invatamantul superior este o rusine, dar asta nu ne preocupa in acest articol.) A fost necesar sa consult programele testelor nationale si bacalaureatului pentru a deduce programa scolara.
Istoria romanilor
Am sa incep cu cateva consideratii despre programele de istorie. Exista doua genuri predate in scoala: istoria Romaniei si istoria universala. Aparent, istoriei universale i se acorda un spatiu important, in clasele IX-XI. Daca examinam manualele si programa de bacalaureat, vedem ca o parte din acest spatiu e dedicata de fapt istoriei Romaniei. Pentru Bacalaureatul 2005, de exemplu, la tema Europa si lumea la cumpana veacurilor, studiul de caz priveste politica externa a Romaniei. Alt exemplu: in manualul de istorie universala de clasa a XI-a al editurii Sigma, aflam despre Liviu Re