Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara au finalizat, ieri, urmarirea penala impotriva fostei conduceri a cunoscutei fabrici de pantofi marca Guban. Aceasta, dupa ce un control la sange al finantelor locale a scos la lumina un sir incredibil de abuzuri si ilegalitati, ce aproape ca au aruncat in faliment prestigioasa odinioara societate din Banat.
Scandalul care mocnea in unitate a izbucnit la putina vreme de la incheierea privatizarii firmei "Guban". A fost creat un adevarat comando condus de fostul lider de sindicat, care a instaurat propria lege in societate.
Dincolo de ilegalitatile flagrante comise atat in procesul de preluare a "puterii" in cadrul fabricii, cat si in cazul instrainarii unor active ale firmei, un grup de interese din cadrul "Guban" a reusit sa inregistreze o "performanta" unica in peisajul economic romanesc post-decembrist: "nationalizarea" actiunilor in interes personal. Cel putin asa reiese din rechizitoriul procurorilor.
Privatizare MEBO
Societatea "Guban", transformata ulterior in "GP Company" SA, este una dintre cele mai prestigioase marci romanesti din domeniul productiei de incaltaminte si marochinarie pentru femei, fiind cunoscuta atat pe plan national, cat si in lume.
Cu toate acestea, activitatea firmei s-a diversificat mult in ultimii ani, astfel ca, pe langa productia consacrata de incaltaminte, au fost infiintate sectii de produs corpuri de iluminat, accesorii metalice, inlocuitori de piele si folii PVC.
Aceasta din urma sectie a fost coordonata din 1990 pana in 1999 de Victor Flusiu. Dupa reorganizare, in 1991, in fruntea "Guban" SA s-a aflat Gheorghe Petru. Dupa aparitia legilor 55/95 si 74/94 privind privatizarea firmelor de stat, conducerea de atunci a SC "Guban" SA a luat