Piata imobiliara nu va fi afectata de noile norme de creditare ale BNR, deoarece si pana in prezent bancile au avut cerinte asemanatoare la acordarea unui astfel de imprumut, ne-a declarat, ieri, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI).
"Conditiile actuale de creditare nu sunt foarte diferite de cele impuse de banci in ultima vreme. Avansul cerut pana la noile norme varia intre 15% si 25%, deci clientii sunt obisnuiti cu acest avans de 25%. In ce priveste garantiile de 133% din valoarea creditului, lucrurile stau aproximativ la fel.
Daca luam avansul si il adaugam la valoarea casei puse sub ipoteca, garantia impusa este acoperita. Asadar nu sunt modificari senzationale, iar piata imobiliara nu va fi afectata", a explicat presedintele UNAI. Potrivit noilor norme, valoarea unui imprumut pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul sau din valoarea devizului estimativ. Restul sumei trebuie asigurata de imprumutat ca avans.
Acordarea creditelor pentru investitii imobiliare este conditionata de prezentarea de catre solicitant a unor garantii reale si/sau personale. Valoarea garantiilor nu va fi mai mica de 133% din valoarea creditului.
De asemenea, angajamentele de plata lunare, respectiv principalul si dobanda, decurgand din credite pentru investitii imobiliare, precum si din alte contracte de natura creditului pentru investitii imobiliare, indiferent de creditor, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si familiei acestuia.
Prevederile noilor norme, publicate in Monitorul Oficial din 27 iulie, nu se aplica in cazul creditelor aprobate anterior datei intrarii in vigoare a acestora.
Piata imobiliara nu va fi afectata de noile norme de creditare ale BNR, deoarece si pana in prezent bancile au avut cerinte a