Citand un studiu recent al grupului Deutsche Bank, cotidianul francez "Le Figaro" incerca zilele trecute sa stabileasca raporturile dintre marile puteri economice ale lumii si orizontul spre care se indreapta acesteain urmatorii 15 ani.
Combinand teoria cresterii economnice si analiza evolutiilor actuale in cele 34 de tari ale lumii, studiul incearca sa determine care ar fi principalii factori de crestere care se manifesta acum in lume si ajunge la schitarea unei harti economice a lumii anului 2020. Conform studiului, peste 15 ani Statele Unite vor ramane superputerea lumii, cu un Produs Intern Brut (PIB) situat intre 17 si 18 trilioane de dolari. Datorita dinamicii demografice (cresterea anuala a populatiei fiind de 1 la suta), a productivitatii si a competitivitatii, printre cele mai puterniuce din lume, se va mentine diferenta dintre SUA, China si, respectiv India. Cu un PIB per cap de locuitor de 55 de mii de dolari, venitul unui american va fi in 2020 de pana la doua ori mai mare decat al unui european, de cinci ori mai mare decat al unui chinez si de noua ori superior celui din India (de aproximativ 6.000 de dolari per cap de locuitor).
China va ramane a doua putere mondiala
Cu un Produs National Brut de 14 trilioane de dolari, China va ramane a doua putere mondiala, insa va fi de trei ori mai dezvoltata decat este azi. Mai mult, in 2020 China va fi adevaratul atelier industrial al lumii. Unul dintre handicapurile cu care se va confrunta China va fi imbatranirea populatiei. Astfel, peste 15 ani varsta medie din China va fi de aproximativ 40 de ani, mult mai ridicata decat in America.
Pe locul al treilea, departe de SUA si China se va afla India, cu un PIB de aproape 7 trilioane de dolari. Oricum, evolutia acesteia va fi una spectaculoasa, in special gratie dezvoltarii tehnice si a nivelului foarte ridicat de calificare pe c