Eforturile BNR de stopare a aprecierii monedei nationale, realizate in urma cu doua saptamani, continua sa aiba efecte pe piata valutara. Multi dealeri au fost speriati de capacitatea de absorbtie a bancii centrale, iar unii dintre ei chiar au avut de pierdut.
„Piata este calma, iar BNR este departe de ea, explica situatia un dealer bancar. Nimeni nu indrazneste sa riste, iar importatorii si exportatorii au inceput sa se obisnuiasca cu noul curs de 3,5 lei al euro, miscarile cotatiilor reducandu-se la circa 2 bani”.
Cotatiile de dimineata ale euro au reprezentat si maximul zilei, 3,5360 lei, dupa care moneda unica a scazut la 3,51 - 3,5130 lei.
Inainte de aceasta scadere, cursul mediu a fost anuntat la 3,5305 fata de 3,5367 lei, vinerea trecuta. In partea a doua a zilei au reaparut ordine de cumparare, euro urcand in jurul pragului de 3,52 lei.
Cursul mediu al dolarului a coborat la randul sau, din cauza faptului ca piata londoneza a fost inchisa, datorita unei sarbatori majore. Vineri, euro a urcat de la 1,2279 la 2,3443 dolari, pentru ca in ultima parte a sedintei de pe pietele americane sa scada usor sub pragul de 1,23 dolari. Ieri, pe pietele de peste Ocean, euro a inregistrat o usoara depreciere, coborand in prima ora de tranzactionare la 1,2279 dolari.
Echilibrul paritatii euro/dolar este demonstrat de faptul ca pretul unciei de aur s-a stabilizat in jurul valorii de 438 dolari.
Pe piata monetara, in ciuda faptului ca ne apropiem de finele lunii, perioada cand cererile de lei cresc usor, dobanzile interbancare la o zi erau cuprinse intre 3 si 5%, iar cele la o saptamana intre 4 si 7%. Pentru scadenta la an dobanda s-a mentinut la 5,72 - 8,41%.
Eforturile BNR de stopare a aprecierii monedei nationale, realizate in urma cu doua saptamani, continua sa aiba efecte pe piata valutara. Multi dealeri au fost speriati de capaci