Presiunea exercitata de Washington asupra membrilor comisiei de redactare a constitutiei irakiene a fost uriasa. Mergand pana la incercarea de mituire a celor 15 reprezentanti ai minoritatii sunite, care nu au cedat si nu au aprobat proiectul realizat de siiti si kurzi.
Ziarul "Al Watan" a dezvaluit, ieri, ca Statele Unite au propus sunitilor o "prima" de 75 milioane de dolari pentru semnarea proiectului constitutiei.
Citand surse apropiate comisiei de redactare a constitutiei, "Al Watan" afirma ca, pentru a-si pune semnatura pe document, fiecare din cei 15 membri suniti ai comitetului urma sa primeasca cinci milioane de dolari. Dar propunerea a fost refuzata si, mai mult, sunitii au inceput o campanie de boicotare a referendumului pentru aprobarea actului fundamental, programat pentru 15 octombrie.
Iar liderul radical siit Moqtad Al-Sadr, considerat ultrareligios, a anuntat ieri ca va reuni toate partidele si organizatiile care se opun federalizarii Irakului. Tot ieri, cel putin 2.000 de persoane reunite in fata moscheii din centrul orasului Tikrit, orasul natal al presedintelui Saddam Hussein, au declansat actiunile de protest fata de noua constitutie.
De fapt, sunitii s-au trezit in fata unei dileme: sa boicoteze referendumul, oferind astfel victoria comunitatii siite, sau sa participe la un vot pe care il vor pierde din ratiuni demografice. Ei reprezinta numai 20 la suta din populatia tarii, care numara 27 milioane de locuitori.
Dar influenta lor este mare, mai ales in randul insurgentilor care trec, in continuare, prin "foc si sabie" Irakul. Cel putin 47 de persoane au murit in urma raidurilor americane din vestul tarii, in apropierea granitei cu Siria, la Qaim, iar armata SUA a anuntat ca a ucis mai multi activisti ai Al-Qaida, intre care pe Abu Islam, unul dintre liderii retelei teroriste.
Presiu