Interzis pe vremea lui Ceausescu, obiectul si subiectul unei pasiuni devoratoare. Pentru unii, joc de noroc, pentru altii, de probabilitate. Jocul de bridge. La Mamaia se desfasoara, pana la 3 septembrie, cel mai important turneu de bridge din tara.
Nefiind un joc telegenic - citeste cu figuri, faze si momente de teatralitate - bridge-ul n-a castigat mare popularitate. Pe la noi. Pentru ca, pe afara, cel mai complex joc de carti se afla la mare pretuire. Franta, de pilda, este tara cu cei mai mari profesionisti jucatori de brigde, iar Italia ii detine pe cei mai multi. Nici presa de la ei nu se lasa: publicatiile The Sunday Times si Le Figaro au rubrici permanente de bridge.
BOALA GREA. Desi turneul de la Mamaia a ajuns la cea de-a saptesprezecea editie, evenimentul n-a prea fost mediatizat. Noi am aflat si, ca sa ne lamurim mai abitir, am stat de vorba cu Florin Ghelase si Bogdan Marina, campioni nationali la echipe. Am baut o cafea pe terasa hotelului unde locuiesc cei doi campioni. Toata lumea se saluta cu toata lumea, zambitoare, de parca ar fi o mare familie. "Chiar suntem! Am venit aici de placere, ne cunoastem de foarte multi ani. Pentru noi nu exista alta pasiune in timpul liber in afara de bridge, desi mai jucam si altceva. Eu, de exemplu, mai joc yamms, iar Bogdan joaca toate jocurile de carti. Dar nimic nu se compara cu bridge-ul. Pana la 30 de ani jucam de sapte ori pe saptamana. Acum, cand e «extrasezon», ma duc la club, in Bucuresti, doar o data pe saptamana. Bogdan merge de trei ori pe saptamana. Aici, la Mamaia, jucam cate sapte-opt ore pe zi, din 20 august", spune Florin Ghelase. Ce ziceti de un astfel de hobby, al carui microb l-a contractat acasa la niste prieteni, in plina prohibitie? In 1983, bridge-ul a fost interzis de Ceausesti. Motivul? Valentin Ceausescu era un mare amator al acestui joc, iar cuplul de trista amintire si-a zis