Bursele in strainatate le ofera studentilor romani posibilitatea de a vedea lumea, dar cu stomacul cam gol. Banii abia le ajung pentru cazare si o masa la conserva. Insa, in ciuda neajunsurilor, numarul bursierilor s-a dublat in ultimii sapte ani.
13.000 de studenti romani au beneficiat pina acum de bursele Erasmus, oferite de UE si cofinantate de Phare. In 1998, putin peste o mie debutau in acest circuit universitar pe la portile Europei. Franta, Germania, Spania si Italia se afla in topul destinatiilor preferate. Numarul de studenti din Romania care pleaca anual, dornici de o experienta occidentala, s-a dublat in ultimii sapte ani.
Este o statistica facuta pe bursele Erasmus, insa ea poate fi extrapolata. Bursele de studiu in strainatate s-au inmultit considerabil in ultimii ani, la fel si perioada de sedere a studentilor in universitatile europene, care a crescut semnificativ.
Durata medie a unui stagiu in strainatate a variat si ea, de la 4,6 luni la 5,6 in prezent, in conditiile in care media pe toate tarile participante se situeaza in jurul cifrei de 6,6 luni.
Banii „babacilor“ sint de baza
In septembrie, peste 100 de tineri vor pleca in strainatate cu burse finantate de Guvernul Romaniei. Ministerul Educatiei, prin Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS), a lansat oferta de studii pentru 600 de luni/total studenti. Un bursier poate obtine o perioada cuprinsa intre doua si zece luni. Studentii care au concurat pentru aceste burse stiau ca vor primi 1.
000 de dolari pe luna pentru intretinere. Dupa afisarea rezultatelor, ei au aflat ca banii difera in functie de tara de destinatie. Daca bursa e in Italia, Franta sau in tarile nordice, studentul va primi cel mult 800 de dolari. Pentru Spania, Portugalia sau Grecia, cuantumul este de 700 de dolari. Doar pentru SUA, Anglia,