Scriitorul si realizatorul de televiziune Radu Anton Roman a decedat luni seara, in urma unui stop cardiorespirator.
In ultimii ani publicul a avut ocazia sa-l cunoasca mai indeaproape pe Radu Anton Roman datorita emisiunii sale de gastronomie, sustinuta in fiecare duminica la Pro TV, "Bucataria lui Radu". Incercarea sa ca gazetar si om de cultura a fost sa descopere ethosul romanesc de care era atat de legat, prin intermediul obiceiurilor culinare. Nimeni nu ar putea sa conteste faptul ca demersul sau a fost unul antropologic. Dovada stau nu doar continutul emisiunii in sine, ci si cartile publicate in acest sens, cum ar fi "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", volum tradus in franceza ca "Savoureuse Roumanie".
Corelatia dintre actul mancarii si actul spiritual, intreaga simbolistica profana ridicata la rang de sacralitate au fost permanent "problematicile" discutate de jurnalistul indragostit de lumea incarcata de manifestarea divinului in cutumele oameni-lor, pe care a descoperit-o mai intai in locul natal, Fagaras, apoi datorita background-ului sau cultural impresionant, trecand prin Mircea Eliade si ajungand la marii filosofi ai lumii. "Mancam ca viata sa fie mai frumoasa, mai colorata. Aici intram in cultura. De-aici, halitul devine cultura. Macenicii, de 9 aprilie, vinul sfant, prescura sfanta, colacul de Pasti, pomana porcului. Toate arata ca mananci o bucatica dintr-un simbol, iar bucatica aia este, cu siguranta, drumul tau spre ceruri. Daca tu crezi asta, e de ajuns ca sa fie un drum bine asfaltat spre ceruri", spunea Radu Anton Roman.
PLURALISM CULTURAL. Contributia sa la cultura romaneasca nu s-a rezumat doar la acest domeniu, astfel, personalitatea lui Radu Anton Roman s-a facut simtita in zona literara inca din perioada studentiei sale la Ziaristica din Bucuresti. A publicat peste zece carti de succes atat in Romania, cat si in Fran