City-managerul, pe romaneste administratorul de primarie, a fost conceptul care i-a dezvatat pe americani sa creada ca oricine se pricepe la administratie publica. In Statele Unite, acest administrator este o persoana care se pricepe la toate, care are cunostinte vaste si foarte temeinice si care este angajat pe baza unui contract de munca. Daca este un bun administrator, este onest si gestioneaza bine fondurile, i se prelungeste contractul. Daca nu, nu. City-managerul nu are nici o lega
City-managerul, pe romaneste administratorul de primarie, a fost conceptul care i-a dezvatat pe americani sa creada ca oricine se pricepe la administratie publica. In Statele Unite, acest administrator este o persoana care se pricepe la toate, care are cunostinte vaste si foarte temeinice si care este angajat pe baza unui contract de munca. Daca este un bun administrator, este onest si gestioneaza bine fondurile, i se prelungeste contractul. Daca nu, nu. City-managerul nu are nici o legatura cu politica. Singura sa grija este aceea de a-si face bine treaba. El il degreveaza pe primar de toate treburile curente ale localitatii si nu se schimba la alegeri. Primarul se ocupa doar de strategia de dezvoltare a localitatii si de reprezentarea comunitatii care l-a ales la diferite intalniri locale sau internationale. Cu alte cuvinte, city-managerul face treaba, iar primarul se ocupa doar de imaginea orasului sau. De mentionat ca city-managerul functioneaza in orasele mai mici, nu in marile metropole.
In speranta ca va imbunatati situatia din administratie si ca va face treburile sa mearga mai bine, Guvernul s-a gandit sa apeleze la solutia “americana” si sa implementeze si in Romania modelul city-managerului. Doar ca, la noi, lucrurile stau un pic diferit, ceea ce ingreuneaza proiectul autoritatilor.
La no