In satul Manastire, unde au fost inaugurate primele locuinte pentru sinistrati, acestea sunt inchise aproape tot timpul. Cei care le-au primit se tem chiar sa foloseasca dotarile. Cand intra, o fac calcand cu grija, desculti pe gresia noua, se minuneaza de geamurile termopan care se deschid in diverse directii si de izolarea fonica, iar de multe ori au probleme cu yalele pe care nu sunt obisnuiti sa le deschida.
?Prea frumoase pentru banii nostri?
Reprezentantii unei familii care locuieste inca intr-o rulota spun ca nu le vine sa creada ca au casa noua si mai ales ca nimeni nu le va cere bani pentru a se putea muta inauntru. Cel mai mare impact l-au avut insa baile si grupurile sanitare, ceva de neconceput pentru localnicii care se codesc sa le foloseasca, de teama sa nu strice ceva. ?E o casa de oras?, conchide femeia cu care stam de vorba.
Batrana Tiberia Lita din Manastire are mereu probleme cand merge sa-si viziteze casa noua. Desi are doua randuri de chei, le incearca pe rand si reuseste cu greu sa deschida usa moderna din lemn stratificat. ?Ne place foarte mult. E atat de frumos incat nu ne vine sa intram. Copilul zice ca, daca e casa noua, ar trebui sa luam si mobila noua?, spune femeia.
Pana atunci, familia ei traieste insa intr-un pod de la inaltimea caruia isi admira viitoarea locuinta. Batrana nu este singura care nu s-a mutat inca in casa noua. Aproape toti sinistratii isi tin locuintele inchise. ?Sunt prea frumoase pentru banii nostri, pentru saracia in care am trait pana acum?, spun cei mai multi dintre ei.
Toti trebuiau sa faca psihoterapie
Pe raza judetului, apele raurilor Bega si Timis au distrus aproape 800 de case in primavara acestui an. Autoritatile locale si firmele private au refacut pana acum doar zece locuinte, restul fiind in diferite stadii de finisare. Psihologul Ali Ergun Baeram explica de