Cotatiile titeiului erau, ieri dimineata, in crestere, un rol-cheie avandu-l efectele dezastruoase ale uraganului Katrina, ce au intrerupt activitatea puturilor de extractie si a rafinariilor din Golful Mexic. La New York, barilul de "light sweet crude" la contractarile pentru octombrie a ajuns la 68,12 dolari, dupa ce luni seara piata se inchisese cu o cotatie de 67,20 dolari barilul. La Londra, sortimentul Brent din Marea Nordului a ajuns la 67,13 dolari barilul, cu 1,53 dolari mai mult decat in ziua precedenta. Reuters informa, ieri, ca sosirea ciclonului a antrenat inchiderea a 711 puturi si platforme de extractie a titeiului, ceea ce a dus la amputarea productiei de titei in proportie de 91 la suta in Golful Mexic si de 82,9 la suta a celei de gaze naturale.
Explozia petrolului, simpla consecinta a speculatiilor?
Conform expertului Steve Forbes, editor al revistei economice Forbes, actuala explozie a preturilor la petrol s-ar datora unei cresteri fara precedent a speculatiilor.
Acestea se vor diminua insa in cel mult un an, a precizat Forbes, citat de cotidianul francez Nouvel Observateur.
Forbes considera astfel ca, in termenul amintit, petrolul va ajunge la 35-40 de dolari barilul. Si asta fiindca explozia din ultima vreme a preturilor este foarte putin sustinuta de o crestere a cererii provenind dinspre marii consumatori, precum China, Statele Unite sau India.
Altfel spus, temeiul evolutiei cursului la petrol se regaseste mai degraba in speculatiile referitoare la functionarea pietei decat in evolutia reala a cererii. Iar aceasta falsa determinare a preturilor nu ar putea sa tina mult, declara Forbes.
In aceste conditii, sfatul sau, adresat in special Americii, este de a recurge la rezervele speciale, de a inceta, macar pentru cateva zile, sa cumpere si de a arunca pe piata o parte din aceste rezerve. @N_P