Reprezentantii patronatelor si sindicatelor spun ca reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la 9-10% pentru alimentele de baza va conduce la o scadere reala a preturilor. In opinia acestora, o astfel de masura ar conduce la cresterea incasarilor la bugetul de stat.
Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa: "TVA de 5% pentru alimente"
"Este inadmisibil ca in timp ce in statele Uniunii Europene, Taxa pe Valoarea Adaugata este de circa 5-10%, in Romania sa fie pusa in discutie majorarea TVA. Reducerea TVA la produsele alimentare nu va obliga Romania sa renegocieze cu Uniunea Europeana capitolul legat de politicile fiscale daca Guvernul va fixa o taxa de 5% pentru alimentele de baza".
Matei Bratianu, secretar general Blocul National Sindical: "Mercurial pe salarii"
"O astfel de masura ar duce la scaderea evaziunii fiscale, la intrarea in legalitate a firmelor care lucreaza la negru si la cresterea incasarilor la bugetul de stat. Atata vreme cat la ordinele FMI sau ale Bancii Mondiale, Guvernele din Romania vor limita cresterea salariala, atunci ar trebui sa introduca mercuriale in toate pietele agroalimentare. Daca au pus mercurial pe salarii, atunci sa puna si pe alimente".
Dragos Frumosu, presedintele FSIA: "0% TVA pentru paine si carne"
"Ar fi extraordinar sa avem un TVA de 9% pentru alimentele de baza. Pentru paine, lapte, zahar, ulei, carne macra cerem cota 0%. Aceste produse sunt indispensabile pentru alimentatia unei familii, iar pentru achizitionarea lor, romanii cheltuiesc cei mai multi bani. Pretul mediu al painii este acum de 15.000 lei/kilogram. Reducerea cotei TVA la 9% ar face kilogramul de paine mai ieftin cu 1.500 de lei".
Aurel Popescu, presedintele Rompan: "Majorarea TVA cu 3% va scumpi painea cu 5%"
"Si noi trebuie sa ne aliniem si din acest punct de ve