REPORTER IN TIGAIE Strania alaturare de esente din padurea de tei si pin rosu, apropierea spirituala a Manastirii Ciolanu, spectaculoasa expozitie de sculptura in piatra de la Magura Buzaului, larma cristalina a copiilor aflati la odihna in Tabara Poiana Pinului⦠Nu departe de o borna care arata pe ambele fete ca sunt 40 km pana la Buzau, in oricare directie ai lua-o, refugiul acesta de vara al copiilor imi releva de fiecare data o lume nealterata, unde spiritul si trupul tanar se pot dezvolta in voie.
Tabara e strajuita de lucrarile in piatra si in lemn ale mai multor serii de elevi de la liceele de arta care au venit aici sa-si puna in valoare talentul. Aici sosesc peste 300 de tanci in fiecare serie, mai mult de 2.000 in fiece vara, peste 3.000 pe anâ¦
RETETA. Care sunt "ingredientele" acestui succes? Domnul Vili Motran, administrator de aproape doua decenii la Poiana Pinului, rosteste un singur cuvant: dragostea. Si, asa cum o stiu de multa vreme, un atu e si mancarea pregatita de doamna Elena Motran. Usoara si mereu pe gustul tuturor. Paradoxal, intr-un loc inconjurat de sonde, la numai 9 km distanta de o importanta magistrala de gaz metan, se gateste si acum la acelasi cuptor urias, in care intra drugi de lemn de cate doi metri lungime, ca si acum 30 de ani.
DIETETIC. Pentru a nu avea probleme cu sanatatea copiilor, s-a renuntat de mult la alimentele grase si la prajeli. Totul se fierbe, iar alimentele usor alterabile (peste, oua, creme) au fost excluse din meniu. In schimb, se pun pe masa multe fructe proaspete. Retetele clasice au fost adaptate pentru copii. De exemplu, varza à la Cluj, care se face numai cu carne degresata, sau tochitura, unde carnaciorii au fost inlocuiti cu pipote de pui. Condimentele sunt moderate si, in general, se incearca varianta "nici prea acru, nici prea sarat", pentru a multumi pe toata lumea. Iar daca e cineva