Volumul VI de Opere Ion Vinea, apărut în îngrijirea şi cu finanţarea personală a Elenei Zaharia-Filipaş, este al treilea de publicistică (primul cuprinsese poezia, iar următoarele două, proza). Sunt adunate aici toate articolele publicate în anii 1925 şi 1926, adică aproape 150 în 1925 şi peste 200 în 1926. Ceea ce înseamnă, ca ritm, în medie un articol la două zile. În 1925, Ion Vinea împlinise 30 de ani şi se afla în formă maximă de reacţie şi vervă. Activitatea lui publicistică era în creştere vertiginoasă de influenţă şi impact asupra opiniei publice.
Până în aprilie 1925 colaborează săptămânal la ,Cuvântul liber", condus de Eugen Filotti, periodic cu o clară orientare de stânga. Din 27 aprilie 1925 reapare ,Facla" sub conducerea lui N. D. Cocea, revenit în viaţa publică după ce-şi ispăşise condamnarea pentru atitudinea virulent antiregalistă. Ion Vinea, prim-redactor, colaborează constant la ,Facla", cu un articol la două zile, timp de un an, până în aprilie 1926, când ziarul îşi suspendă iarăşi apariţia, până în 1930. Din 5 iunie 1926, Ion Vinea îşi mută colaborarea la ,Adevărul", unde publică aproape zilnic până la sfârşitul anului. Ediţia Elenei Zaharia-Filipaş mai înregistrează, în anii 1925-1926, un articol în revista de avangardă ,Punct" şi cinci în revista lunară ,Contimporanul", animată după un program constructivist de Ion Vinea, care publică aici şi poezii. Diagrama acestor colaborări e necesară pentru a înţelege sensul atitudinilor publicistice. Solidaritatea cu socialistul N.D. Cocea spune totul.
În vârtejul politic al gazetăriei, scriitorului îi rămânea foarte puţin timp pentru literatură. În cei doi ani publică totuşi 15-20 de poezii (după cum am putut reconstitui din primul volum de Opere Ion Vinea) şi un mic volum de proză scurtă. Dar temele culturale ocupă un loc foarte restrâns în publicistica lui. Două art