Fizionomiile se deosebesc în tot regnul animal. De la ciocârlii, la elefanţi. Mă rog. Sau, ...un miel dus la tăiere, e una. Altul, zburdând liber pe o pajişte, - alta. La fel, oaia mulsă, în raport cu berbecul ei. Boul trăgând la jug diferă, şi el, de boul ce smulge cu poftă un smoc de iarbă. Urangutanul din junglă, rebel, ignar, se deosebeşte de urangutanul crescut la circ, doct, domesticit, duhliu, chel, căzând repede pe gânduri...
Nu mai zic de cal. Cel ce roade şi rumegă fânul dintr-o iesle reală, fiind cu totul şi cu totul altfel, - nici nu se compară cu cel având sub bot, metafizic, o iesle... cu gânduri.
Sau cum îi zice inspirat articlerul: Ieslea gândului.
*
în numărul de luni, 9 mai, anul curent al unui cotidian nervos, pe prima pagină, sus de tot, dăm de... cum să-i spun... de acest acţibild hipo... ieslea... unde, contrar cabalinelor, consumând fân, cititorii sunt invitaţi să ronţăie... gânduri.
Mai ai de a face şi cu un articol conţinând cugetările de mai jos, ce trebuie neapărat supuse atenţiei... Dintre toate, aleg două, trei, rupte din contest,... - dar ce contest!
întâi că, articolul, timpul trecând, din ciosvârta de carne din care s-ar fi preparat nişte splendizi mititei, se făcu un fel de pastramă publicistică: numai piele şi zgârciuri, vorbe scremute, idei belalii.
Aşa păţesc toate textele prefăcute. Ce credea la început autorul că este un pamflet exploziv, a doua, a treia zi se zgârceşte, se tăbăceşte, capătă forme groteşti, de te apucă şi râsul.
De pildă:
1) Un copil se face în doi, atunci când nu şi-l face singură o femeie sau când nu e, de fapt, copilul nimănui...
2) Lucrările singuratice asupra fiinţei îţi pot aduce bucurii scurte şi intense... (hm!). Ele pot înrâuri minţile şi vieţile altora, dar nu