Bancile nu s-au grabit sa adopte toate regulile impuse de BNR. Ele au facut acest lucru abia marti, cand au adoptat noile reglementari prin care se limiteaza cu 15-20% valoarea maxima din venitul clientului ce poate fi dedicata creditului.
Pentru a nu pierde din clienti si din volumul afacerilor, bancile au gasit numeroase portite prin care pot oferi persoanelor fizice aceeasi suma, dar esalonata pe mai multi ani. Astfel, bancile pot castiga si mai multi bani decat pana acum, clientii sunt multumiti, iar banca centrala ramane cu buza umflata.
Cat de bine a reusit BNR sa limiteze creditul de consum, pentru a nu mai permite cumpararea de bunuri importate, in special in valuta? Se pare ca impactul e mai mult mediatic, in realitate bancile protejand pana la rasfat potentialii clienti.
Daca BNR a micsorat gradul de indatorare lunara al celor imprumutati, de la 50% din venituri totale, minus cheltuieli lunare, la 30-40% din veniturile demonstrabile in functie de tipul creditului, ei bine, majoritatea bancilor s-a gandit sa compenseze aceasta restrictie.
Cum? Oferind imprumuturi pe mai multe luni.
Astfel, expunerea clientului este aceeasi, iar perioada de returnare a creditului creste, in timp ce ratele devin mai mici, si prin urmare, la fel de accesibile ca pana acum.
Romanilor le place creditul, mai ales cel in valuta. Per total, in sistemul bancar romanesc, circa 30-40% din credite sunt azi in lei, restul fiind luate majoritatea in euro, fiindca moneda nationala creste.
Salariile sunt fixate in mare majoritate pentru perioade de sase luni sau un an, la o paritate avantajoasa pentru angajat. Astfel incat creditul in valuta e mai usor de returnat.
Totodata, creditele in valuta au atins in acest an circa 2,8 miliarde de euro, restul pana la totalul de 3,6-4 miliarde de euro fiind ac