Ultima saptamana la Bursa de Marfuri Sibiu a fost caracterizata de o lichiditate excelenta, fapt relevat de media zilnica de aproape 2.400 contracte realizata in cele cinci sedinte.
O saptamana foarte buna a fost inregistrata pe piata DESNP, unde interesul a atins cote maxime in sedinta de marti, cand au fost realizate nu mai putin de 2.486 de contracte. Datorita acestei saptamani, media zilnica a lunii august se apropie de nivelul de 2.000 de contracte. Daca la inceputul verii indicatorii de lichiditate si volum pareau a fi in scadere fata de trimestrul anterior, evolutia ulterioara a pietei a infirmat aceste calcule, august fiind considerata cea mai buna luna din istoria pietei la termen din Romania, care a inregistrat un nou record, peste 40.000 de contracte. Si asta se datoreaza in special actiunii conjugate a doi factori principali: intrarea pe piata a noi operatori care au realizat tranzactii masive, si interesul care a existat in piata fata de SIF-uri si SNP.
Datorita noului prag de detinere pe care il au societatile de investitii, investitorii au acum posibilitatea de a intra mult mai usor in Consiliile de Administratie si de a exercita influente asupra AGA. In cazul SNP, evenimentele prin care a trecut societatea s-au tradus prin impulsuri puternice asupra activitatii bursiere. Investitorii care au achizitionat pachete mari pe aceste actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, au realizat operatiuni de sens invers pe piata de la Sibiu.
Tranzactiile mari realizate in special cu derivatele SIF2, SIF3, SIF5 si NP au fost initiate din motive de siguranta (hedging). De evidentiat este si numarul de contracte futures realizat saptamana trecuta si cantitatile tranzactionate pentru fiecare din cele doua scadente in derulare (septembrie si decembrie).
Derivatele RRC si SIF2 au avut evolutii in scadere, avantajandu-i pe cei care au vandut la incepu